Pazartesi, Temmuz 16, 2007

Puanlar çok düşecek!

İşte Abbas Güçlü'nün Milliyet gazetesindeki değerlendirmesi:

Puanlar çok düşecek!
OKS sonuçları dün açıklandı. Kafalar daha da karıştı. Çünkü alınan puanın ne anlama geldiğini kimse bilmiyor. Hele hele geçen yılki puanlar ile bu yılki puanlar arasındaki uçurum, öğrenci ve ailelerine tam anlamıyla bir şok yaşattı.

Önceki yıllarda olduğu gibi, bu yıl da, OKS konusundaki en ayrıntılı bilgileri Milliyet olarak yine biz sizlere ulaştırmaya çalışacağız.

Elimizde öylesine ilginç veriler var ki, hem şoke olacaksınız hem de kafanızdaki soruların pek çoğuna cevap bulacaksınız. Hem de ilk ağızdan...

Puanlar çıldırdı

OKS sorularının özellikle Matematik sorularının ne kadar zor olduğunu ve net sayılarının çok düşeceğini, hemen sınav sonrasında dile getirmiştik. Çünkü gelen verilerin hepsi soruların çok zor olduğu yönündeydi. Nitekim puanlara bakıldığında bu hemen kendisini gösteriyor.

Örneğin, geçen yıl 443 puan alan bir öğrenci Türkiye genelinde 11 bin 137'nci olurken, bu yıl aynı puanı alan öğrenci 4 bin 204'üncü oldu.

Puanlardaki farklılık 400-500 arasında 15, aşağılara indikçe de 60 puana kadar düşüyor. Bu yüzden tercihlerinizi yaparken kesinlikle puanları göz önünde bulundurmayın. Çünkü çok büyük yanılgılar yaşayabilirsiniz.

Peki tercih sıralaması yaparken en doğru yöntem ne? İşte bu konuda elinizdeki en önemli veri, çocuğunuzun Türkiye sıralaması olmalıdır. Örneğin bu yıl, ilk 10 bine girdiyse, tercih listenize alacağınız okullar da, geçen yıl ilk 10 bin öğrenci içerisinden öğrenci alan okullar olmalıdır.

Bugünden itibaren, hangi anadolu lisesi, hangi fen lisesi, hangi kolej ve hangi meslek lisesi geçen yıl kaçıncı öğrenciyi aldı, tek tek yayımlayacağız. İnternetten öğrendiğiniz Türkiye sırası ile, okulların Türkiye sıralarını kıyasladığınızda, sınav başarınız ayna gibi ortaya çıkacaktır.

Ama bu demek değil ki her şey bitti. Asıl zor günler şimdi başlıyor. Okulları iyi tanıyıp puan analizini iyi yapamazsanız, çok avantajlı bir durumda olsanız bile, açıkta kalabilirsiniz.

Bu aşamada size önerimiz, günü gününe çok yakından izleyeceğimiz gelişmeleri, bizlerle paylaşmanızdır.

Kafanıza takılan her soruyu bize iletebilirsiniz...

Kolejler bugün açıklanıyor
Kolejlerde kimin nereyi kazandığına yönelik listeler de bugün açıklanıyor. Ama bu liste çok fazla bir anlam ifade etmeyecek. Çünkü kazanan öğrencilerin çok önemli bir bölümü anadolu liseleri ya da fen liselerine yönelecek. Bu yüzden, bugünkü listelerde kendisini göremeyen ya da beklediği tercihin çok altındaki okullara giren öğrenciler hemen paniğe kapılmasın.

Geçen yıllarda ilk açıklanan liste ile son liste arasında çok önemli puan farklılıkları oldu. Bu yıl da olacak. Bugün beşinci tercihine yerleştirilen bir öğrenci, son kayıt döneminde ikinci tercihine kadar yükselebilir. Bu nedenle önkayıt dönemlerini çok yakından izlemeniz gerekiyor.

OKS puanları 500 üzerinden değerlendirildi. OKS puanları ise muhtemelen 800 puan üzerinden işlem görecek. Yani aynı net sayısı ile OKS'de 400'lü puan alan bir öğrenci, bugün 600'lü puanlarla karşılaşabilir. Bu kafanızı karıştırmamalı.

Bu konudaki ayrıntılı bilgileri de sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

MEB Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Prof. Dr. Nizami Aktürk, adayların doğru yanlış bilgilerinin de bugünden itibaren internet sitesine konulacağını söyledi. Aktürk, aynı puandaki yığılmanın geçen yılki kadar fazla olmadığını ama yine de çok sayıda öğrencinin birbirine çok yakın puan aldığını söyledi.

OKS verilerine göre, bu yıl, tüm okullara girişte, net sayılarında ciddi düşmeler söz konusu olacak. Prof. Aktürk, doğru olanın bu olduğunu dile getirerek, "Geçen yılki sorular kolaydı. Bu yılki soruları özellikle ağır tuttuk" dedi.

Paniğe kapılmayın

Bu yılki puanlar ile geçen yılki puanlar arasında çok büyük farklılıklar olduğunu daha önce dile getirmiştik. İşte size birkaç örnek: Galatasaray Lisesi geçen yıl, asil kayıt döneminde 88 net ve 482 puanla 655'inci öğrenciyi almıştı. Muhtemelen yine ilk 700'den öğrenci alacak. Ama net sayısı bir hayli aşağıya inebilir!..

Kaynak

Hiç yorum yok:

Ana Sayfa
© 2007 CRESPOLIFE
eXTReMe Tracker