Perşembe, Temmuz 26, 2007

Erkek Dediğin Ne Yapar, Ne Yapmaz?

Türkiye İstatistik Kurumu'nun yaptığı araştırmaya göre Türk erkekleri çalışmasa da ev işi yapmıyor.

Hanehalkı ve ev bakımına erkekler günde 51 dakika zaman ayırırken kadınlar 5 saat 17 dakika ayırıyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK), 2006 yılında Türkiye genelinde ilk kez uyguladığı "Zaman Kullanım Anketi" sonuçlarına göre, bu 'dengesizliği' bireylerin çalışıp çalışmaması pek değiştirmiyor.

Çalışan kadınlar 4 saat 3 dakika evişiyle ilgilenirken, çalışan erkekler yalnızca 43 dakika buna zaman ayırıyor. Ancak fertler çalıştığı zaman yemek yapımında denge sağlanıyor. Yemek yapımına ayrılan zaman çalışan erkeklerde 2 saat 42 dakika kadınlarda ise 2 saat 34 dakika.

15 ve daha yukarı yaştaki fertlerin 24 saat boyunca yapmış oldukları faaliyetler incelendiğinde çalışmayan erkeklerin hanehalkı ve ev bakımına sadece 1 saat 12 dakika zaman ayırırken kadınlarda bu sürenin 5 saat 43 dakikaya çıktığı görülüyor.

Avrupa'da da kadınlar ev işi yapıyor

Avrupa ülkelerinde 1998 - 2002 döneminde farklı yıllarda uygulanan anketlerden elde edilen sonuçlar, çalışan erkek ve kadınların, günlük faaliyetlerinde en fazla zamanı uykuya ayırdığını gösteriyor. Tüm ülkelerde kadınlar zamanlarının önemli kısmını ev işlerine; erkekler çalışmaya ayırdı.
Çalışan erkeklerin çalışan kadınlara nazaran daha fazla boş zamanları var. Yemek, kişisel bakım ve uykuya ayrılan zaman ise kadın ve erkeklerde birbirine yakın durumda bulundu.

Hiç yorum yok:

Ana Sayfa
© 2007 CRESPOLIFE
eXTReMe Tracker