Pazartesi, Temmuz 23, 2007

2007 Seçim Sonuçları Yorumları...

Türkiye'de büyük bir merakla beklenen seçim dün gerçekleşti. Bu seçim için çok şey söylenmişti ve söylenenelerin ne kadar halkın oyunu çektiği yada halkı başka yöne ittiği çok açık bir şekilde görülmüş oldu. Seçim sonuçları bildiğiniz gibi AKP'nin ezici zaferiyle gerçekleşti. Türkiye'de bulunan her 2 seçmenden birisi oyunu Akp'ye verdi. Halk AKP ile yola devam dedi. AKP ise bu duruma seçimden önce çektiği restle zaten hazır olduğu sinyallerini vermişti. Başbakan uzlaşma yolundaki ilk sinyalleride dün merkez teşkilattaki yaptığı konuşma ile vermiş oldu.

Chp ise büyük kan kaybetti ve faturasıda her zaman olduğu gibi Deniz Baykal'a kesildi. Seçim sonuçlarının açıklanmasından hemen sonra İstanbul CHP il binası önünde toplananan CHP'liler polisle ve gazeticilerle küçük çapta bir çatışma yaşandı. Bina önünde bulunanların söyledikleri tek şey ise artık Deniz Baykal'ın görevini gençlere bırakması gerektiği idi. Deniz Baykal yenilgiye doymayan bir siyasetci. Ama artık CHP'lilerin bi şekilde şapkalarını önlerine koyarak kendi çizgilerini taö olarak çizmeliler. Yoksa bir dahaki seçimlerde CHP barajı bile aşamayacak.

Mhp'de ise buruk bir sevinç söz konusu. Akp'nin bu kadar yüksek oy olmasına çok şaşırdıklarını söylüyorlar. Mhp barajı geçti ama yine istedikleri oyu alamadıkları ortada. Sayın Devlet Bahçeli halkın onlara muhalefet görevi yüklediklerini ve bu görevide sorunsuzca yerine getirecekleri konusunda bir yazılı bildiri yaptı. Araştırmalar şunu gösteriyorki Mhp'nini geçen seçimlere göre oy durumunu ikiye katladığı bir gerçek. Ama dikkat edilirse ve yapılan araştırmalar bize gösteriyorki CHP'den memnun olmayanların bir kısmının oyunun MHP'ye kaydığı yönünde.

Geçen seçimlerde oy oranı Türkiye genelinde 7 nin üzerindew olan bir Genç Parti bu seçimlerde hiç bir varlık gösteremedi ve büyük hezimete uğradı. Halk Cem Uzan'ın vaatlerine ve İbrahim Tatlıses'e bile oy vermedikleri açıkça ortada. Sanıyorumki önümüzdeki seçimlerde oy bile alamayacaklar. Halk artık belli vaatlerden çok geçrek icraatlere bakıyor. Cem Uzan için sona bir adım daha atılmış oldu.

Bu seçimlerde en büyük durum ise doğu illerinde bulunan Hadep ve diğer kürt tabanlı partilerin kapatılmasıyla birlikte adayların bağımsız olarak seçilerek meclise girmeleri. Bu şeki,lde mezcliste artık kürtler içinde oturan bir grup olacak. Bağımsız Adaylarının sayısı kesinleşmemiş sonuçlara göre 28. Bunlardan Mesut Yılmaz memleketi olan Rize'den büyük bir oy alarak meclise girme hakkını elde etti. Sivas'tan Muhsin Yazıcıoğlu,Kamer GeEnç gibi isimlerde bağımsız olarak meclise girdi.

Şimdilik durum bundan ibaret, yeni gelişmelerle yorumlarıma devam edeceğim...

Hiç yorum yok:

Ana Sayfa
© 2007 CRESPOLIFE
eXTReMe Tracker