Cumartesi, Haziran 09, 2007

Düğün fotoğrafçısının dokuz altın kuralı


Yazın gelmesi ile birlikte açılan düğün mevsiminde kuru kuru eş dost fotoğrafı çekmektense düğünün hikayesini karelerde yansıtmak için bu öğütlere kulak verin.

Havaların ısınması ile eşzamanlı ısınan kalplerin, evlilik hazırlığına başladığı bu günlerde, düğün telaşı birçok ailenin gündemini oluşturuyor. Ön hazırlıkların tamamlanması ile bir nebze rahatlayan yeni evlenecek çiftler, artık çoğu için evlilik yolundaki son düzlük olarak görülen düğünü de sorunsuz ve sıkıntısız bir şekilde aradan çıkarmanın planını yapıyor.

Neşe ve hüzünün aynı anda yaşandığı düğünler, iki kişi ile başlatılan yeni bir hayatın en önemli anların yaşandığı olayların başında geliyor. Hal böyle olunca, kısa bir zaman diliminde yaşanan bu anları kalıcı kılmak gerekiyor. Bu anları resmetmesi için fotoğraf ya da video çekimi gerçekleştirecek profeyoneller ile anlaşılsa da, bu mutlu törenin yolunu tutanlar arasında eline kamera alan eş, dost ve akrabalar da bulunuyor.

Evlenecek olan çifti ve yaşayışını çok daha yakından bilen bu insanlar, profesyonellerin tek düze çektiği resimlerin dışında, içinde hikayesi olan resimler çekmeye çaba gösteriyorlar.

Gösterilen bu çaba hoş olsa da, bu tarz fotoğrafçılığın bazı genel noktaları konusunda eksik kalabiliyorlar. Biz ise bu çalışmada, fotoğraçılığa meraklı olup, en sevdiği arkadaşını ya da tanıdığını hayatının en mutlu gününde, hikayesi olan resimler ile görüntülemek isteyenler için genel ve özel dokuz ipucu sunuyoruz.

1. FOTOĞRAF MAKİNENİZ SÜREKLİ YANINIZDA OLSUN: Fotoğraf makinesinin devamlı yanınızda olması, sizi fotoğraf çekerken görenlerin daha rahat davranmasını sağlayacaktır. Fotoğraf çekmeyi alışkanlık haline getirmiş bir kişi fotoğraf çekerken, fotoğrafı çekilenlerin genellikle küçük bir gülümseme ile yetinip, çok fazla hazırlık yapmaması, fotoğrafı çekene olan güvenden kaynaklanır. Bu yüzden çekimlerinizde daha doğal tebessümler yakalamak istiyorsanız, makinenizi ayrılmaz bir parçanız olarak göstermek yarar sağlaycaktır.

2. ZOOM ÖZELLİĞİNİ KULLANIN: Fotoğrafı çekilen kişilerin görüş alanından ne kadar uzakta bulunulursa, kişiler o kadar daha doğal resmedilir. Fotoğraf makinenisinin optik zoom'u ya da sonradan eklenen uzun bir objektif kullanılarak, kişilere çok yaklaşmadan çekim yapılabilir. Bu şekilde çekilen resimlerde; resmi çekilen kişi sizi farketmeyeceği için daha rahat ve doğal davranacaktır. Kişilerin daha doğal davranmasının sağlandığı bu durumda yapılan yakın çekimde, o ana ait tüm samimiyet ve detaylar daha kolay yakalanır.

3. FLAŞ KULLANMAYIN: Flaş kullanmak, karşıdaki kişiye resminin çekildiğini farkettiren en açık işarettir. Eğer resimlerin doğallığı korunmak isteniyorsa, bir anı doğallıktan zorlamaya doğru yola çıkaran flaş trenine binilmemelidir. Işığın az olduğu ortamlarda da yine flaş kullanmak yerine ISO değerini artırıp, hızlı bir mercek kullanarak ve diyafram açıklığı artırılarak bu durumun üstesinden gelinmelidir. Tabi, eğer makinede 'doğal ışık modu' bulunuyorsa, bu özelliği kullanmak da fayda sağlayacaktır.

4. FAZLA FAZLA ÇEKİN: Tek poz ile mükemmel resmi yakalamak, lotoda büyük ikramiye olmasa da, orta düzey bir ikramiye tutturmak kadar zordur. Öyle ki; eğer bu çaba hareket halindeki ya da habersiz kişilerin resmi için gösteriliyor ise bu olasılık daha da zorlaşır. Bu yüzden tek çekimle en güzel resmi yakalamak yerine, olasılıkları artırmak daha mantıklı bir tercihtir. Ardarda çekim özelliği kullanarak çekilen resimler arasında daha sonra ayıklama işlemi gerçekleştirirken hiç beklenmeyen ve doğallığın ötesinde resimler ile karşılaşmak o kadar zor değil. Tabi, bu noktada makinanızın bellek miktarı ile mükemmel resme ulaşma arzusu arasındaki dengeyi kurmak size kalıyor.

5. BULUNDUĞUNUZ KONUM ÖNEMLİ: En güzel anları yakalamak için konumlanmışsanız ve özellikle de makinanız için üçayak (tripod) kullanıyorsanız, devamlı önünüzden gelip geçenleri kontrol etmek, onları uyarmak eziyet verici bir durum olur. Özellikle de ana kişileri çekerken araya giren kafalar daha sonra düzeltilmek üzere çokça vaktinizi harcamanız anlamına gelecektir. Işığın gelme açısı, resmi çekilecek kişilerin ne şekilde duracağı ya da görüş açısını engelleyen nesnelerin özellikle kalabalık kutlamaların gerçekleştiği yerlerde nereye konacağının önceden tahmin edilmesi ve ona göre konumlandırmanın yapılması da önem taşıyor. Bu şekilde sık sık yer değiştirmek zorunda kalmadan resim çekme şansınına sahip olunur. Bu durum, resimlerin daha sonra bir bütünlük içinde sergilenebilmesini sağlar.

6. KARŞIDAKİ KİŞİ, BAŞKA ŞEYLE İLGİLENİRKEN DEKLANŞÖRE BASIN: Herhangi birşey ile ilgilenen kişilerin resimleri, hiçbir şey yapmadan duran kişilerinkine göre çok daha gerçekçi ve ilginç olmaya yakındır. Bu, hem resmi çekilen kişinin ilgisinin başka yerde olması ve bu yüzden objektife dikkat etmemesi ile hem de kişinin ilgilendiği nesnenin ya da olayın resime anlam katması ile ilgilidir. Dikkatin verildiği nesne, daha sonra resimler ile toplu gösterim yapıldığında ana hikayenin bir parçası haline gelirek, çeşitlilik de yaratacaktır. Bu yüzden, günün adamını, kadınını ya da çiftini resmederken o kişilerin başka şeylerle ilgilendikleri ve dikkatlerini sizin üzerinizden çektiklerinde deklanşöre basmaya hazır olunmalıdır.

7. KİŞİLERİ TEK TEK DEĞİL, BAŞKALARI İLE BİRLİKTE ÇEKİN: Kişileri yalnız çekmek yerine, başkaları ile birlikte ve iletişim halindeyken resmetmek fotoğraflara hareketlilik ve karşılıklı ilişkiyi taşıyacaktır. Her ne kadar resmi çekilen kişiler karşılıklı iletişim halinde olmasalar da; bu kişileri aynı kareye sığdırmak onlar arasında sanal bir hikaye yaratacağı gibi resme de derinlik katacaktır. Kalabalık çekilen resimlerin sağladığı bir diğer yarar da; resme bakıldığında yaşanan bir olay karşısında verilen farklı tepkileri aynı anda analiz etmeye olanak tanımasıdır.

8. RESİMLERE GİZLİLİK KATACAK AYRINTILARI YAKALAYIN: Resimlere, sanki bir şeyin arkasına gizlenip çekil çekilmiş hissi verecek küçük resim hileleri yapın. Her ne kadar, bir düğünde olayları en açık hali ile göstermek önemli olsa da; bu açıklığı kaybetmeden başka birinin omzunun arakasından çekilmiş olan bir resim ya da yeni evli çift evine girerken bir yaprağın resmin üst kısmında görünmesi gibi küçük ayrıntılar da resimlere toplu olarak bakıldığında hikayeyi renkli hale getirecek ayrıntılardır.

9. BAŞKA FOTOĞRAFÇIYA POZ VERENLERİ PROFİLDEN ÇEKİN: Başka fotoğrafçı resim çekerken, bir kaç adım profil hizasına kayıp, çekim yapmak mükemmele yakın görüntülere giden diğer bir yoldur. Bu tür durumlarda diğer fotoğrafçıya poz veren kişiler, sizi farketmeyecek ve size resmetmeniz için ikinci bir dünya yaratacaktır. Eğer diğer fotoğrafçı kalabık gruplar halinde resimler çekiyorsa, siz kalabalığın içinden belli kişilere odaklanıp, ikili ya da üçlü grup içinde grup yöntemini de deneyebilirsiniz.

Düğünün ya da kutlamanın tek fotoğraçısın olma durumunda kullanılabilecek diğer bir yöntem ise; grup halinde çekilen bir resim sonrası, grup dağılırken dahi çekime devam etmektir. Bu anlarda, grup resim çekme işleminin bittiğini düşünüp rahatlar ve grup elemanları birbirleri ile iletişime geçerek gülümserler. Genellikle de en samimi fotoğraflar bu anlarda yakalanır.

Haber: Emek Kaplangil

Alıntı:www.mynet.com

Hiç yorum yok:

Ana Sayfa
© 2007 CRESPOLIFE
eXTReMe Tracker